Lično žensko ime Sladjana, spada u grupaciju staro-slovenskih imena, ali je relativno “novijeg datuma”, pa se time i objašnjava znatniji izostanak popularnosti imena među devojčicama na našem podneblju i u zemljama regiona. U Srbiji je ovo ime smatrano “izvornim” i prevodilo se kao “ona koja je vesela, draga i mila”, ili “ona koja je najdraža i najslađa kćer”. Ima nekih podataka da je ime Sladjana u suštini uvek “ime od milja” i da je i poteklo od oblika hipokorističke forme za bilo koje žensko lično ime, ali ipak validni dokazi za ovakve tvrdnje nisu pronađeni niti “potkovani činjenicama”. Poreklo ženskog vlastitog imena Sladjana .

Pretpostavlja se da je ime Sladjana poreklom od glagola “sladiti”, a u značenju – jesti slatko; uzeti šećer; pojesti nešto što je slatko. Neki etimolozi navode da je ime Sladjana izvedeno od španskog vlastitog imena “Dulcineja”, a u značenju – slatka; lepa; mila; draga. Takođe, reč “dulse” ili “dulče”, na italijanskom i španskom jeziku, a poreklom od latinskih reči, imaju značenje sladak/slatka ili šećer. Prema staro-slovenskom poreklu imena Sladjana, a po “stablu porekla”, ime je izvedeno od južno slovenske reči “sladak”, odakle se “došlo” do imena Slađana i/ili Sladjana u srpskom i hrvatskom jeziku.

Šta znači ime Sladjana?  Ime Sladjana, ima “preneseno” značenje – “ona koja je slatka”; “slatkiš”; “ona koja je lepa”; “ona koja je mila id raga”; “devojčica “slatka kao bombona”, a u smislu fizičkog izgleda i karaktera”; “ona koja je umiljata”; “miljenica”; “najdraža”; “dražesna”; “ljupka”; “moje zlato”; “duša”. Statistički podaci koji su prikupljeni za protekle dve kalendarske godine (2016. i 2017. godinu), jasno pokazuju da je žensko lično ime Sladjana u zemljama regiona (tj u Republici Srbiji; kao i u Republici Srpskoj; Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini), izostavljeno sa svih listi od sto najtraženijih vlastitih imena za žensku novorođenu decu.

emotivnaluda.com

LEAVE A REPLY