Kako su prenijeli mnogi mediji u Srbiji, uskoro medicinski radnici više neće smjeti da od pacijenata primaju nenovčane poklone čija pojedinačna vrijednost prelazi više od 2.800 dinara, a ukupna vrijednost ne smije biti veća od prosječne neto plate u Srbiji koja iznosi skoro 55 hiljada dinara.

Po novom usvojenom zakonu se ne smatra da je korupcija i sukob interesa ako neko iskaže zahvalnost vidu nekoga manjeg poklona ili u vidu nekog reklamnog materijala ili uzoraka, ali koji nije izražen u novcu, a čija pojedinačna vrijednost ne prelazi 5% od ukupne vrijednosti jedne prosječne plate u Srbiji.

Tako na primjer svome ljekaru možete da poklonite viski Balentajns koji vrijedi oko 1.700 dinara, ali ne i Čivas koji košta oko 4 hiljade dinara. Može se pokloniti i cvijeće, buket, ali skromniji koji ne prelazi određenu sumu.

Nema više ni praseta na ražnju, jer sada može samo da doktoru poklonite oko kilogram suhovine, te domaću rakiju koja u prosjeku košta oko hiljadu dinara, a zavisi i od čega je rakija (šljiva, jabuka, kruška, dunja).

Čokolade i bombonjere su još uvijek pokloni sa kojima nećete imati problema sa zakonom, a na satove, parfeme, nakit zaboravite ako ne želite da doktoru, ali prije svega sebi ne napravite neke velike probleme, mada vjerujemo da neće biti niti malo lako da ovaj zakon i pravila zažive i u praksi jer se već to opasno ukorijenilo u našem društvu u svim aspektima, pa bukvalno se više ne može niti jedan posao napraviti bez neke kese sa poklonima ili bez koverti, a sa pravom se mnogi pitaju, zašto samo doktori, kada znamo da možda i više korupcije ima u nekim državnim institucijama, posebno pri vađenju raznih dokumenata i papira.

dobardan.info

LEAVE A REPLY