Prije nešto više od sedam godina, jedan čovjek, koji je bio ljubitelj divljih životinja, pronašao je ranjenu lavicu, koja je bila mladunče i odbačena od svoje porodice. On ju je momentalno usvojio, sanirao joj povrede, hranio, a kada je bila dovoljno velika, morao je da je vrati nazad u divljinu.

To je i učinio, on za nju nije čuo skoro sedam godina, došla mu je na pamet ideja da je odluči pronaći, da vidi šta radi i gdje je, odnosno da li će se sjećati kada se ugledaju. Iako je ovo bilo u najmanju ruku rizično, jer su divlje životinje neuračunljive, ovdje se ipak sve dobro završilo. Koliko je velika ljubav između lavice i čovjeka, to pogledajte ovdje…

Lav (lat. Panthera leo) životinjska je vrsta iz porodice mačaka. Za razliku od drugih mačaka, lavovi žive u čoporima. Lako ga je prepoznati po grivi koju imaju mužjaci, a danas žive u Africi kao i u nekim područjima Azije.

Nakon tigra, lav je sljedeći na ljestvici veličine mačaka, pa to znači da je najveća kopnena zvijer Afrike. Lav je od njuške do početka repa dugačak oko 180 cm, u ramenima doseže visinu od 120 cm a rep mu je dug 1 m.

Odrasli mužjak teži prosječno oko 225 kg. Ženke su sa 160 cm dugim trupom (zajedno s glavom) visinom u ramenima od 100 cm i 85 cm dugačkim repom i težinom od 150 kg značajno nježnije građe od mužjaka. Najkrupniji lavovi žive na jugu Afrike, a najmanji u Aziji.

(Info savjetnik/Slobodna Bosna)

LEAVE A REPLY