Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a kaže kako nadležni organi nemaju ništa protiv ovakvih ili tome sličnih aktivnosti sve dok su one u skladu sa zakonom. Aktivni vozači u saobraćaju Banja Luke, kako bi izbjegli plaćanje kazni za prekoračenje brzine, organizovali su se i aktivirali grupe na društvenim mrežama preko kojih jedni druge upozoravaju na patrole širom grada, kako prenose Nezavisne novine.

„Hladni rat“ manjih razmjera vodi se na ovom polju već nekoliko mjeseci unazad, kada su vozači na Viber aplikaciji napravili grupu pod imenom „Policija zasutavlja BL“, u kojoj je trenutno 200 ljudi što je i maksimalan broj koji jedna Viber grupa može podržati.

Pravila važe za sve i za sve su ista. Kada neko uoči patrolu, javlja ostalima u grupi. Najvažnija stavka je da navede na kojoj lokaciji je policija, koliko saobraćajaca se nalazi na tom mjestu i kakva kontrola je u pitanju. Ukoliko je moguće poslati i sliku, bilo bi poželjno ali nije mandatorno – ispričao nam je jedan od vozača i članova grupe koji je zbog osjetljivosti trenutne teme želio ostati anoniman.

Kako kaže – mnogo je i neozbiljnih u grupi koji zadatak ne shvataju ozbiljno nego dojavljuju ležeće policajce na putu, pa tako automatksi budu odstranjeni iz grupe. Smatra da policija treba da djeluje preventivno a ne represivno.

Kao primjer navodi to da ako sakriju radar, to ne doprinoci povećanju bezbjednosti na ulicama nego punjenu budžeta. A ovako kada znate gdje je stacioniran radar, usporiti ćete i voziti sa velikim oprezom, tako da će ta dionica puta biti bezbjedna za sve – izjavio je naš sagovornik.

Malim uvidom u Viber grupu za ovu namjenu, i ono što vozači inače dojavljuju, vidi se da Saobraćajna policija pokriva cijelo područje grada, ali svakako da ima par lokacija koje se posebno ističu po čestim kontroloma. A te lokacije su: proširenje kod auto-salona „Kramar“ u Lazarevu, isto tako kod restorana „Sirano“ na Laušu, u blizini Kliničkog centra na putu prema Petrićevcu, te stajalište u blizini „Medicinske elektronike“.

Facebook stranicu „Policija zaustavlja“ zapratilo je više od 10000 ljudi, te je i preko iste moguće pratiti kretanje policije u Banja Luci. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a navodi kako nema nemaju ništa protiv ovakvih i sličnih aktivnosti građana sve dok su one u skladu sa zakonom. Čak kažu da sve te grupe doprinose opreznijoj vožnji vožnji kao i samom poboljšanju bezbjednosti u saobraćaju.

Opšte poznata činjenica je da se vozači pridržavaju propisanog ograničenja vožnje kada su upozoreni da je policija u blizini. Tada ne koriste mobilne telefone, vežu bezbjednosni pojas, čega bi trebalo da se pridržavaju za sve vrijeme vožnje – naglašavaju iz MUP-a RS-a.

Izvor: lifestylevesti.info

LEAVE A REPLY