U većem dijelu Balkana danas je bilo oblačno, hladno, vjetrovito, mjestimično sa kišom, susnježicom i snijegom. Najniža temperatura od 1 do 4, najviša dnevna u većem dijelu od 3 do 5 stepeni.

Prema prognozi za narednih sedam dana, u utorak na jugu i istoku biće oblačno, mjestimično sa snijegom, uz dalje povećanje snježnog pokrivača. U ostalim krajevima suho uz nastavak razvedravanja.

U srijedu jutro hladno sa slabim mrazem i maglom mjestimično, tokom dana malo toplije, prije podne pretežno sunčano, poslije podne naoblačenje sa zapada i jugozapada, ponegdje slaba kiša. Do kraja nedjelje biće pretežno oblačno, u četvrtak i petak, mjestimično sa kišom, na visim planinama sa snijegom, a za vikend hladnije sa snijegom i u nižim predjelima. Početkom naredne sedmice vrijeme će biti hladno i bez padavina.

Dinamičan vikend je pred nama, barem u meteorološkom pogledu, prepun pravih zimskih obilježja i to su prognozni modeli potvrdili nakon brojnih izmjena u proteklim danima, kazao je za N1 Nedim Sladić, meteorolog.

Saglasno, pred nama je prva ozbiljnija snježna epizoda ove zime jer snijega po najsvježijim inicijalizacijama prognoznih modela neće nedostajati u Bosni, a naročito se to odnosi na centralne i istočne predjele naše zemlje, kako će naša zemlja dobiti i najviše snijega u odnosu na ostale zemlje u regionu. Za Hercegovinu, ipak, još uvijek je rano da se raduje snijegu.

Krivac za prvu obilniju snježnu epizodu je, stručnim rječnikom rečeno, prostrano polje ciklone i pripadajuća fronta koja nam se iz centralne oblasti Sredozemlja, pozicionirana njenim centrom nad sjeverom Tunisa, pruža u jugozapadnom visinskom strujanju donoseći vlažan i nestabilan zrak, a pri prednjoj strani povlači topliji zrak prema našim krajevima koji Bosna neće osjetiti, ali područje južne Hercegovine i Crne Gore hoće.

Istovremeno se sjevernije od nas zadržava polje istočnoeuropske anticiklone koje sa njene stražnje strane spušta osjetno hladniju zračnu masu u sjeveroistočnoj struji prema našim krajevima. Međutim, ono što će upravo i usloviti veću količinu padavina u našoj zemlji jeste formiranje sekundarnog centra ciklone u južnom dijelu Jadrana u drugom dijelu petka koji će postepeno pojačavati intenzitet padavina krajem petka i u noći s petka na subotu, a isti će najviše zahvatiti centralne, istočne i jugoistočne djelove Bosne.

Prethodno, dok se sekundarni centar ne formira, snježne padavine u petak bit će najjače u Krajini, a u subotu će biti u postepenom slabljenju kada se glavnina premješta na istok. Kako će se naša zemlja nalaziti na razgraničenju sektora, toplijeg do sjevernog dijela Hercegovine i hladnijeg u Bosni, javit će se diferencija u obliku padavina i smjeru vjetra koji će direktno definirati temperature zraka u našoj zemlji. Stoga se može desiti da u dijelovima zapadne Bosne usljed pothlađenog tla i prodora toplog zraka po visini, ali bez jačeg utjecaja južnog vjetra u prizemlju se javi mogućnost kiše koja se smrzava pri dodiru sa tlom.

Sistem nestabilnosti koji uzrokuje padavine se iz Sredozemlja širi prema našim krajevima, dok uzrok pojačanja intenziteta padavina koji se prognozira u petak krajem dana i naročito u noći na subotu leži u sekundarnom formiranju polja nestabilnosti u južnom Jadranu.

Blizina njegovog djelovanja uzrokuje da se sa stražnje strane stabilnog polja zraka sa sjeveroistoka spusti hladan zrak u Bosnu sjeveroistočnim vjetrovima, a u Hercegovinu penetrira topao zrak južnim vjetrovima sa prednje strane polja nestabilnosti.

Sukob dvije struje uslovit će raznolikost u padavinama diljem zemlje i smjer vjetra, kako će postojati granični uslov koji će direktno diktirati temperaturu zraka u našoj zemlji. Miješanjem dvaju zračnih masa moglo bi doći i do jačih, kraćih ali intenzivnijih pljuskova snijega u centralnoj Bosni.

Danas, 14. decembra u Bosni i Hercegovini premještanjem nestabilnog sistema sa zapada uslovit će pretežno oblačno i nestabilno vrijeme praćeno padavinama. Snježne padavine, u početku jačeg, a poslije, usljed premještanje padavinske linije na istok, slabog do umjerenog intenziteta, prognoziraju se u Krajini gdje do kraja dana može pasti od 15 do 25 cm novog snijega.

U ostatku Bosne padavine većinom u obliku snijega, rijetko ponegdje se može javiti tek susnježica, a na zapadu Bosne nije isključena niti kiša koja se ledi u dodiru sa tlom. Poslijepodne u Bosni glavnina padavina je u obliku snijega koji postepeno jača prema kraju dana i u noći na subotu u centralnom, istočnom, sjevernom i sjeveroistočnom dijelu zemlje kada se prognoziraju i intenzivnije padavine uz formiranje snježnog pokrivača visine 5 do 15 cm.

U Hercegovini prognozira se kiša, jugo, a krajem dana i povremeno obilnije padavine. Na planinama prognozira se nešto jači vjetar uz stvaranje snježnih vijavica i značajnijeg snježnog pokrivača većeg od 25 cm.

(Republika.rs)

LEAVE A REPLY